Wednesday, February 11, 2009

Luksus oma seebimullis

Laupäeval külastasin Noore Kunsti projekti poolt Pärimusmuusika Aidas üles seatud Maria Alesma fotonäitust. Tuleb tunnistada, et see oli väga hea „ülesärataja“. Olen siin viimastel nädalatel (või kuudel) oma mulli sees toimetanud ning pole väga enda aega ja mõtteenergiat pühendanud sellele, kuidas teistes kogukondades ja ühiskondades elatakse. Näitus oma väga ehedates kontrastides pani märkama ning hoolima.

Võtsin siis taas kord ka ühe raamatu pihku – „Our Time Is Now: Young people changing the world“ – hea ühistranspordis aja täiteks sirvida.
Hakkas silma lugu India naisest Jyoti Mohapatra'st, kes kõigi raskuste kiuste omandas hariduse, 19.aastaselt tagasi oma kodukülla saabus ning asus korraldama klubisid naistele ja tüdrukutele, et tõsta nende teadlikkust ja eneseusku enda õiguste eest seismisel. Aasta oli siis 1999. Ka Jyoti alustas väikselt - esimeses klubis käis ainult 5 inimest. Nüüd on ainuüksi tema oma kodupiirkonnas üle 11 000 klubilise. Tänaseks on liikumine, mis nüüd kannab nime Meena klubid, muutunud Indias naiste õiguste eest seismisel väga oluliseks. Isegi mehed on muutnud oma suhtumist naistesse - mehed juba teavad, et Meena-klubi-naised on intelligentsed ning nii mõnigi tüüp peab just Meena-klubi naisi ägedaks kaaslaseks. :)

Mõned huvitavad faktid, mis veel India kohta teada sain:
- 40% India lastest (st 200 miljonit last) ei käi koolis, neist enamik on loomulikult tüdrukud;
- ligikaudu 40% India 15-19.aastastest noortest naistest on emad
- traditsioonide kohaselt peab pruudi pere maksma või kinkima maad peigmehe perele; kui kingi väärtus on ebapiisav, on iidseks traditsiooniks pruudi surnuks põletamine (tänapäeval on see küll seadusevastane, kuid samas väga levinud praktika maapiirkondades)


***
Aga Meena, kellest klubi nimetus on inspireeritud, oli minuteada üldse afganistaan. Võitles Afganistaanis naiste õiguste eest ja lõi liikumise RAWA – Revolutionary Association of the Women of Afganistan (www.rawa.org). Meena kohta on mul ka kodus üks raamat, päris kaasakiskuvalt kirjutatud (on põnevust, uskumatuid jutustusi ja tõenäoliselt kisub enamikul naislugejatel ka mõne pisara välja). Kes tahab, võin laenata :) Väga ehe võimalus korraks ühe kultuuri sisse astuda.

No comments: