Wednesday, May 6, 2009

Noored innovatsiooniloojad rokivad

Külastasime Dublinis täna Young Social Innovators aastalõpuüritust Showcase 2009, kus julgete, hoolivate ja innovaatiliste mõtetega Iiri noored tutvustasid, kuidas nemad on kooliaasta jooksul Iirimaad paremaks vorminud. Kokku viisid sel aastal üle 5100 noore innovatsioonilooja ellu 460 projekti. Pean tunnistama, et päris võimas tunne oli istuda suures messihallis, kus noorte energia möllas ja juubeldas halli ühest otsast teise.
Ühtekokku tunnustati ligi 20 projekti, milledest kavatseme järgnevate nädalate jooksul teha põgusaid ülevaateid.

Liikusime ka ise messil ringi ning tutvusime erinevate noorteprojektidega. Minule avaldasid nendest kõige enam muljet kaks projekti:

Accessibility in Wicklow Town.
Probleem: Liikumisprobleemideta linnaelanikud ei mõista, mida tähendavad liikumisprobleemid linnakeskkonnas. Lisaks ei tajuta, kuidas iga inimese käitumine võib osutuda takistuseks piiratud liikumisvõimalustega inimestele.
Lahendus: Nutikas lauamäng linna liikumispiirangute teadvustamiseks, mida “imporditi” linna kõikidesse koolidesse. Ning kogu linna hõlmav aktsioon, millega märgistati kõik teed ja paigad, kuhu autod ei tohi parkida.
Millest mina eriti vaimustusin? Toetuse leidmine linnavõimudelt ning lisaks kohaliku meedia ja ka mitmete teisete maakonna linnade huvi sama idee teostasmise vastu.

Poverty or Privilege. Probleem: Meil kõigil ei ole kaugeltki võrdsed võimalused hariduse omandamiseks. Eriti suured kontrastid tekivad arengumaade olukorda jälgides.
Lahendus: Suurel hulgal teadlikkuse tõstmise ürituste ja rahakogumiskampaaniate korraldamine India koolide toetuseks.
Millest mina eriti vaimustusin? Ajaperspektiivist ja projekti mahust! Projekt algatati novembris ning tänaskes oli kogutud 24 000 eurot India koolide toetuseks ning lisaks täiendavad ressursid, tänu millele külastas projektimeeskond India koole, kellele raha annetati.

No comments: